banner4banner5banner2banner1
Inloggen

RegistrerenAllereerst zijn er vele namen voor een hoogfrequent tl-armatuur: HF tl- montagebalk, HF tl- verlichting , HF tl- balk, HF tl-lamp, HF tl-licht. Maar allemaal bedoelen ze hetzelfde: het apparaat waarin u uw tl-buizen schroeft om licht te krijgen. Ze zijn in vele wattages en uitvoeringen verkrijgbaar.

De conventionele tl-armaturen hebben een starter en een trafo, te herkennen aan de knipper start. Deze armaturen zijn 50 Hz.

Men mag een tl-armatuur al hoogfrequent noemen als deze hoger zijn dan 50 Hz. Maar als u een hoogfrequent armatuur van 100 Hz aanschaft zult u weinig voordelen zien ten opzichte van de 50 Hz armaturen.

Wij spreken pas van Hoogfrequent als de knipperingen per seconde de 10.000 overschrijden. Dit betekent dat in plaats van de 50 of 100  knipperingen per seconde er nu 10.000 knipperingen of meer per seconde zijn. Dat is nu echt hoogfrequent, deze knipperingen kunnen wij niet meer waarnemen en daardoor zien wij dit als “stil licht”.

De Hoogfrequent armaturen die wij verkopen geven zelfs tot 35.000 knipperingen per seconde!!

De voordelen van echte Hoogfrequent armaturen.

 • bespaart 25 % energie
 • geeft een zeer lange economische levensduur voor de lamp, wel 30% meer!
 • geeft een rustiger licht en ontlast de oogtaak bij mens en dier.
 • geeft geen meetbare electromagnetische velden

 

boven tafel kleinZoals eerder vermeld heeft een conventioneel voorgeschakeld armatuur een frequentie van 50 Hz. Mens en dier zijn hier erg gevoelig voor en doordat de ogen (onbewust) constant bezig zijn deze knipperingen op te vangen ontstaan er klachten. Bij mensen uit dit zich door bijvoorbeeld branderige ogen, hoofdpijn of een band om het hoofd voelen ( kantoormoeheid).

Bij dieren uit zich dit door abnormaal, ziekelijk gedrag. Vogels ervaren de 50 Hz knipperingen van conventioneel voorgeschakelde verlichting hetzelfde als wij een stroboscoop ervaren.

Bij de betere hoogfrequente voorschakeling is er sprake van minimaal 10.000 Hz. Het licht is daardoor zeer constant en ontlast de oogtaak. Dit heeft een rustgevende werking op mens en dier en klachten die er met een conventioneel aangestuurd armatuur waren, verdwijnen.

Ook voor bedrijven is het vervangen van de huidige conventionele armaturen aantrekkelijk. Tegenwoordig wordt Hoogfrequent verlichting in zakelijke en openbare nieuwbouw al standaard toegepast.

Investeren in HF-verlichting vindt vaak op een natuurlijk moment plaats: nieuwbouw, renovatie of vervanging van de verlichting.

Het vervangen van conventionele TL-verlichting door armaturen met hoogfrequente voorschakel-apparatuur en eventueel een verbeterde spiegeloptiek geeft vermindering van de exploitatiekosten en geeft een bijdrage aan een beter milieu. De exploitatiekosten worden verminderd door onder andere de volgende voordelen:

 • 25 % besparing op energie
 • Goed regelbare lichtstroom met dimbare elektronische voorschakelapparaten
 • Vlotte ontsteking bij lage en hoge temperaturen
 • Rustig voor de ogen (geen stroboscoopeffect)
 • Automatische uitschakeling bij het einde van de levensduur van de lamp (geen knipperende lampen meer)
 • De lampen in een HF armatuur gaan ruim 50 % langer mee dan in conventionele armaturen, dus minder vervangings-kosten voor lampen (afval en nieuwe lampen)
 • Geen starters meer nodig, dus minder afval en geen kosten voor starters

 
Wij hebben in deze webwinkel een ruime keuze aan hoogfrequent armaturen. U kunt een armatuur helemaal op maat laten maken, maar u kunt ook een standaard armatuur laten aanpassen. Bijvoorbeeld een aantal meter snoer eraan of afhangmateriaal laten aanbrengen.

Mailt u ons gerust om uw wensen door te geven.